ÖSYM Başkanı Prof.Dr. Halis Aygün, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda YKS tercihlerinin 27 Temmuz -5 Ağustos tarihleri arasında yapılacağını belirtti.
1 - YKS tercihleri için puan mı önemli, sıralama mı?
Öncelikle ilgi, yetenek ve becerisine uygun meslekler belirlemeli, sonra da onları hangi şehirde, hangi üniversitelerde okuyacağına karar vermeli. Genel yerleştirmede başarı sıraları, ek yerleştirmede ise kesinlikle puan kullanılmalı. Puan ülke ortalamalarına ve standart sapmalarına göre yıldan yıla esneklik ve değişkenlik gösterirken taban sıraları daha stabil ve güvenilir bir veri sunar.
2- İstediğimiz Üniversiteyi hangi sıraya yazacağımız önemli midir?
Sistem ilk önce yerleştirme puan üstünlüğüne bakar. Kim daha yüksek puan almışsa tercihin kaçıncı sırada yazıldığına bakılmaksızın ilk onu alır. Yerleştirme puanı eşitliğinde OBP’den sıyrılmış sınav puanına bakılır. Orada da eşitlik varsa o puan türüne kaynaklık eden asıl test performansı kimin yüksek ise ona öncelik verilir. Örneğin sayısal puanı eşit olan iki adaydan, en çok AYT matematik ve fen bilimleri yaparak o puana erişen öncelikle yerleşme hakkını elde eder. Zaten bu kadar eşitliğin bir arada olması olağan bir durum değildir. Ancak bu da eşitse o zaman programın kaçıncı sırada tercih edildiği ve öğrencinin doğum tarihi gibi faktörler devreye girer. Bu nedenle adayların bir tercihi kaçıncı sırada yazdığının şansını arttırdığını ya da azalttığını söylememiz pek mümkün değil.
3- Bazı Üniversitelerin Taban Puanları Ne Olarak Açıklandı?
ANKARA ÜNİVERSİTESİ-PSKİOLOJİ : 2021 TABAN PUANI: 370.35141
ANKARA ÜNİVERSİTESİ-DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ : 2021 TABAN PUANI: 428.8511
ANKARA ÜNİVERSİTESİ-HUKUK FAKÜLTESİ : 2021 TABAN PUANI: 412.36835
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ : 2021 TABAN PUANI: 430.02470
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-HUKUK FAKÜLTESİ : 2021 TABAN PUANI: 409.97264
GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ-HUKUK FAKÜLTESİ (FRANSIZCA) : 2021 TABAN PUANI: 486.66416
4- Sıralama aralıklarınızı geniş tutabilir miyiz?
Sıralamanızın tutmadığı, ancak çok istediğiniz 2-3 bölümü, başarı sırası sizden %15-30 daha yukarıda görünse de yazın. İdeal tercih sıralamanız bu 2-3 tercihten sonra gelmeli, bu tercihlerden sonra ideal tercih sıralaması yapılmalıdır. Ancak, ‘Mutlaka bir yükseköğretim programına yerleşmeliyim’ diyorsanız, kendi başarı sıranızın %50-60 geride başarı sırasına sahip olan yüksek öğretim programlarına da tercih listenizde yer verip kendinizi garantiye almalısınız. Kendi sıralamanızın %15-30 yukarısından başlayarak tercihlerinizi istek sırasına göre %50-60 oranında aşağıya indirmeniz yerleşme ihtimalinizi artıracaktır.
5- 2021 YKS puanıyla bu sene tercih yapılır mı?
2021-TYT'de alınan 200 ve üzeri puanlar 2022-YKS'de dönüştürülerek kullanılabilecek.
2021-TYT puanı 200 ve üzeri olsa bile adayların 2021 yılı AYT ve YDT puanları 2022 yılında geçerli değildir.
2022 YKS'den itibaren alınan TYT 200 ve üzeri puanlar da bir sonraki yıl kullanılamayacak.
Son kez uygulanacak
TYT'de 200 ve üzeri puan kullanılması uygulamasının bu yıldan sonra sonlanacağını bildiren ÖSYM Başkanı Halis Aygün, "2021-YKS'de sınava giren adaylardan TYT puanı 200 ve üzeri olan ve bu puanı kullanmak isteyen adaylar, 2022-YKS'de bu puanlarını son kez kullanabileceklerdir. Bu yıldan sonra bu uygulama geçerli olmayacaktır." dedi.
Tercih listesini düzenlerken bir sene önceye ait olan Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu adaylar için önemli bir rehberdir. Ancak bilinmeli ki hiçbir zaman bu yılın puanlarıyla geçen yılın puanları birebir örtüşmeyecektir. Bu yüzden tercih yaparken lütfen sırlamalarınızı göz önüne alarak listenizi oluşturun. Puanınız tercih etmek istediğiniz bölüme yetebilir fakat sıralamanız uygun değilse yerleşme ihtimalinizin düşük olduğunu unutmayın.
6- Yeni Açılan Bölümleri Tercih ederken nelere dikkat edilmeli?
Bu yıl kılavuzda 11 bin 250 lisans, 9 bin 965 önlisans ve bin 57 özel yetenekle öğrenci alan program olmak üzere toplam 22 bin 272 program bulunuyor. Bunlardan bin 678’i geçen yıl olmayıp bu yıl kılavuza giren programlardır. Yeni bölümlerde ne puan ne de sıra bilgisi olmadığı için aday yeni açılan bir programı listesinin kaçıncı sırasına yazacağını bilmeyebilir. Böyle bir durumda en iyi referans o bölümün eşdeğer bir diğer üniversitedeki puan ya da sırasıdır. Örneğin Bolu’da bir iktisat bölümü açılmışsa bu bölümün taban sırasının Bolu’nun komşu illerindeki üniversitelerin iktisat bölümleri ile yakın çıkması olasıdır.
7 - Öğrenciler nasıl bir tercih listesi oluşturmalı, nelere dikkat etmeli?
8 - Okulu gidip görmesi, hocalar ile tanışması veya araştırması faydalı olur mu?
Okulu gidip görmeniz elbette faydalı olur ancak gidip görmeseniz dahi okulun danışma hattından bilgi almak ya da sosyal medyada yer alan okul öğrenci/mezun gruplarından da bilgi alabileceğinizi unutmayın.
9 - Ulaşım olanakları etkiler mi, kalacak yer açısından nereler tercih edilmeli?
Yaşadığınız şehrin dışında bir üniversitede olacaksanız, özellikle ilk sene şehre ve ortamına alışmak için mümkünse yurt olanaklarından faydalanmak önemli. Eğer yurt seçeneği yoksa okula olabildiğince yakın ve hatta paylaşımlı ev seçeneklerini değerlendirmek mantıklı olacaktır.
10 - İlgi alanı mı ileride iş bulabileceği bir alanı tercih etmesi mi öğrenciyi başarıya götürür?
Bunun aslında cevabı her ikiside, ilgi beraberinde bilgiyi getiriyor. Bilgi ile donanmak için o konuya ilgi duymak son derece önemli. Bu da bizi şu sonuca götürüyor ilgi duydukları alanlar iş hayatında karşılığı olan ve gelecek vaat eden alanlar mı? Eğer bu öyleyse o zaman ilgi alanlarında yer alan seçimler doğru olacaktır.
Ümit ÜNKER
Kıdemli Eğitmen ve Yazar
TEDi Eğitim ve Danışmanlık
Kurucu Genel Müdür
umitunker@tediegitim.com