GFK’nın “Türkiye’deki Dijital Dönüşüme CEO Bakışı” araştırması dikkat çekici.
Epey zamandır bir çok kişi, uzman ya da şirket dijital dönüşüm hakkında yazılar yazdı, konuşmalar yaptı ve önemini vurguladı. Peki bu kadar önemli olduğu söylenen dijital dönüşümün ülkemizdeki durumu nasıl?
CDO (Chief Digital Officer) ya da Türkçe deyimiyle “Dijital Değişim Direktörü veya Başkan Yardımcısı” pozisyonu; şirketlerin dijital stratejilerinin oluşturulmasından ve uygulanmasından kısaca tüm dijital aktivitelerden sorumlu; bilişim teknolojileri, satış, pazarlama, strateji ve iş geliştirme, finans alanlarının bir çoğunda deneyim kazanmış, üst düzey yöneticiler olarak tanımlanmaktadır.
Türkiye’deki şirketlerin %64’ünde CDO görev tanımına uyan bir yönetici bulunmuyor. Araştırmalar sonucunda yalnızca %36’sında CDO görev tanımına uyan yöneticilerin olduğunu görüyoruz.
Bankacılık, Telekomünikasyon, Dayanıklı Tüketim Ürünleri sektörlerinde bu oran %67 iken, Perakende sektöründe ise yarı
yarıya.
Global trendlere bakıldığında, dijital olgunluk gelişimi daha erken seviyede olan şirketlerin daha operasyonel bir odak ile münferit teknolojilere yatırım yapmakta olduğu dikkat çekiyor. Türkiye’deki şirketlere bakıldığında da erken olgunlukta ki şirketlerin en fazla yatırım yaptığı alanlar içerisinde “müşteri deneyimi, tedarik zinciri takibi ve siber güvenlik” olduğu göze çarpıyor.
Önümüzdeki dönemlerde daha fazla yatırım yapılacağı söylenen alanlara bakıldığında ürün maliyet analizi ardından en fazla yatırım artışı beklenen alan “tedarik zinciri takibi” olarak seçilmiş. Bu şirketler halen yatırımlarını görünürlük ve izlenebilirlik amaçlı önceliklendiriyor. Dolayısı ile dijital dönüşümün önemli görülmesi yetmiyor, yatırım süreçlerinde önceliklendirme ve gerçek anlamda dönüşüm gerekiyor.
Sosyal medya hesabı açmakla ve otonom bir iletişim kurmakla dijitalleşilmiyor haliyle dönüşülmüyor. Bu alana en fazla yatırım yapanlar ise olgunluk seviyesinde olan kurumlar değil giriş seviyesindeki girişimciler, start-up’lar yani gelecek nesil geleceği daha fazla önemsiyor ve aksiyon alıyor.
Girişimci ruhun özelliği burada da kendini gösteriyor, değişmek için dönüşmek gerek. Dijital dönüşümden önce analog değişim ile harekete geçmek şart.
“Değer odaklı müşteri deneyimleri” dünün, bugünün ve geleceğin en önemli noktası.
Geleceğe değer verin, inanın bu her şeye değer…
Ümit ÜNKER
Ümit bey merhaba ben dokuz eylül üniversitesinde, kamu yönetimi son sınıf öğrencisiyim. Katıldığım bir konuşmanız sayesinde hayatım değişti. Teşekkür ederim.Başarılarınızın devamını dilerim. Birgün çok başarılı biri olursam mutlaka sizi ziyaret edicem. Beni bu kadar şeye cesaretlendirdiğiniz için ayrıca teşekkür ederim. Tekrar görüşmek dileğiyle. Sevgiler
Kitap yarı oldu çok güzel bir anlatım. Bir çok uygulamayı yapıyoruz eğitimlerde anlatıyoruz ama gerçekten eğitimlerdeki bir çok noktayı revize ettirdi bana. Teşekkürler
Değer Odaklı Satış Kitabınızı heyecanla okudum. Çok teşekkür ederim emeklerinize. Sayenizde öğrendiğim bilgilerden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum.
“Çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Ellerinize sağlık.”
“Harika geçti.”
“Bu tarz eğitimlerin kendime çok katkı sağladığını düşünüyorum”
“Faydalı bilgiler edindim. Satış konusunda daha fazla bilgi sahibi oldum.”
“Kesinlikle tavsiye ederiz. Özellikle Ümit Bey’in Bölümü çok keyifli geçti.”
“Çok faydalı bilgiler edindim. Tavsiyelerinizle başarı elde edebileceğime inanıyorum.”
“Genel hatları ile faydalı bir eğitim oldu. Uzun vadede satış ve pazarlamaya olumlu olarak yansıyacağını düşünüyorum.”
“Gayet başarılı ve şirketimiz için faydalı olabileceğini düşünmekteyim.”
“Kendi mesleğim ile ilgili terminoloji hakkında bilgilendim. Aynı zamanda yaptığım iş planlama ve analiz etme konusunda önemli ip uçlarına ulaştım, Yeni yöntemler gördüm.”
“Empati duygumu geliştiren bir eğitim çalışması oldu.”
“Gayet güzel, güncel örneklerle dolu faydalı ve bilgi verici bir seminerdi.”
“Her şey çok güzeldi. Faydalı bilgiler için teşekkürler.”
“Satış tarafındaki kısım yani öğleden sonraki uygulamalı eğitimi kendime ve sektördeki yapmış olduğum çalışma yapısına daha uygun olduğunu düşünüyorum.”
“Eğitim kısa ama ana noktalara değiniliyordu. Hiç sıkılmadan dinledim.”
“Hedef Eğitimin; kısa ve öz biçimde dinleyiciyi sıkmadan,verimli şekilde gerçekleştirildiği düşüncesindeyim.”
“Sıkıcı olmayan,somut örneklerle desteklenmiş kalıcı bir sunumdu.”
“Teşekkürler.”