Stratejik Rekabet, işletmeye yön vermek ve rekabet üstünlüğü sağlamak maksadıyla, işletme ve çevresini sürekli analiz ederek, uyum sağlayacak amaçların belirlenmesidir. Burada önemli olan SWOT Analizi ile şirketin yetkinliklerini ve Geliştirilmesi gereken yönlerini ortaya koymaktır.
Buraya Dikkat! Rekabet avantajını getiren ise ‘Temel Yetkinlik’ kavramıdır. Şirketin temel yetkinliklerinin rekabet avantajı potansiyelini taşıması, 3 özelliğe sahip olmasıyla mümkündür:
Eğer sunduğunuz Hizmet ya da Üründe Müşteri adına özel bir yarar oluşturamazsanız müşterileriniz bu yararı oluşturan bir başka markadan satın almaya yönelir. Rakiplerinizden çok daha farklı uzmanlık alanlarınız olmazsa bu alanda uzman olan rakipleri tercih etme oranı çok daha fazla olacaktır. Çünkü insanlar konusunda Uzman olan insanlardan ya da firmalardan satın alırlar. Farklı alanlara uygulanabilirliğiniz stabil olmaktan çok dinamik olmanızı ve daha esnek avantajlara sahip olmanızı sağlayacaktır.
Rekabet Avantajı
Rekabet avantajı, nasıl bir kurum olmak istediğiniz veya geleceğe ilişkin nasıl bir hayaliniz olduğuyla ilgilidir yani Stratejik Niyet‘inizle. Bir Şirketin Karlılığını etkileyen 5 Temel Rekabet Faktörü diyagramını aşağıda bulabilirsiniz. Karlılık varsa Rekabetten söz edilebilir, karlılığın olmadığı yerde Rekabet avantajından bahsetmek mümkün değildir.
Karlılığı Etkileyen 5 Rekabet Faktörü
Burada Potansiyel girişlerde, potansiyel tehditleri incelemek gerekir, Rekabette Satıcıların Pazarlık gücü son derece önemli olmakla birlikte unutmayın ki alıcılarında bir pazarlık gücü vardır. Rekabette ikame ürünlerin tehdidi de kritik rol oynamaktadır ve nihayet tüm bu bileşenler Mevcut firmalar arası rekabeti doğurur. Bu 5 Temel faktörü yeterli oranlarda dengeli tuttuğunuzda karlılıktan bahsedebiliriz.
Rekabet her zaman daha verimli olmayı sağlar, işletmeleri zinde tutar ve iyi tüm süreçlerini iyi analiz eden firmalar her zaman Rekabet avantajı sağlar, rekabet avantajı da karlılığı.
Tüm soru, görüş, öneri ve isteklerimiz için info@umitunker.com‘a mail atın!
Ümit bey merhaba ben dokuz eylül üniversitesinde, kamu yönetimi son sınıf öğrencisiyim. Katıldığım bir konuşmanız sayesinde hayatım değişti. Teşekkür ederim.Başarılarınızın devamını dilerim. Birgün çok başarılı biri olursam mutlaka sizi ziyaret edicem. Beni bu kadar şeye cesaretlendirdiğiniz için ayrıca teşekkür ederim. Tekrar görüşmek dileğiyle. Sevgiler
Kitap yarı oldu çok güzel bir anlatım. Bir çok uygulamayı yapıyoruz eğitimlerde anlatıyoruz ama gerçekten eğitimlerdeki bir çok noktayı revize ettirdi bana. Teşekkürler
Değer Odaklı Satış Kitabınızı heyecanla okudum. Çok teşekkür ederim emeklerinize. Sayenizde öğrendiğim bilgilerden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum.
“Çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Ellerinize sağlık.”
“Harika geçti.”
“Bu tarz eğitimlerin kendime çok katkı sağladığını düşünüyorum”
“Faydalı bilgiler edindim. Satış konusunda daha fazla bilgi sahibi oldum.”
“Kesinlikle tavsiye ederiz. Özellikle Ümit Bey’in Bölümü çok keyifli geçti.”
“Çok faydalı bilgiler edindim. Tavsiyelerinizle başarı elde edebileceğime inanıyorum.”
“Genel hatları ile faydalı bir eğitim oldu. Uzun vadede satış ve pazarlamaya olumlu olarak yansıyacağını düşünüyorum.”
“Gayet başarılı ve şirketimiz için faydalı olabileceğini düşünmekteyim.”
“Kendi mesleğim ile ilgili terminoloji hakkında bilgilendim. Aynı zamanda yaptığım iş planlama ve analiz etme konusunda önemli ip uçlarına ulaştım, Yeni yöntemler gördüm.”
“Empati duygumu geliştiren bir eğitim çalışması oldu.”
“Gayet güzel, güncel örneklerle dolu faydalı ve bilgi verici bir seminerdi.”
“Her şey çok güzeldi. Faydalı bilgiler için teşekkürler.”
“Satış tarafındaki kısım yani öğleden sonraki uygulamalı eğitimi kendime ve sektördeki yapmış olduğum çalışma yapısına daha uygun olduğunu düşünüyorum.”
“Eğitim kısa ama ana noktalara değiniliyordu. Hiç sıkılmadan dinledim.”
“Hedef Eğitimin; kısa ve öz biçimde dinleyiciyi sıkmadan,verimli şekilde gerçekleştirildiği düşüncesindeyim.”
“Sıkıcı olmayan,somut örneklerle desteklenmiş kalıcı bir sunumdu.”
“Teşekkürler.”