SMART HEDEFLENDİRME

AKILLI Hedefler
Paul J. Meyer’den “Tutum Her şeydir”

Hedefleriniz S.M.A.R.T mı?

Smart olan hedefler ve Smart olmayan hedefler vardır. Daha doğrusu Smart olmayan hedef yoktur çünkü hedeflerin tutarlı ve uygulanabilir olması için en az aşağıdaki 5 kriteri de karşılıyor olması gerekir.


Specific: Belirli, spesifik

Measurable: Ölçülebilir

Achievable: Kabul edilebilir, ulaşılabilir

Realistic: Gerçekçi

Time: Zaman Sınırlı


Hedefler belirli ve kesin, net olmalıdır. Ölçülebilir soyut rakamlarla ifade edilebilir olmalı ve hedefler alıcılar tarafından kabul edilebilir olmalıdır. Nihayetinde tüm hedefler belirli bir zamana sahip olmalı ve belirlenen zaman içinde gerçekleştirilebiliyor olmalıdır.


S = Spesifik

Belirli bir hedefin başarılması daha büyük bir şansa sahiptir.

Hedefinizi düşünürken,

  • Katılan kim?
  • Gerçekleştirmek istediğiniz şey?
  • Hedefin başarılmasını istediğiniz zaman?
  • Hangi gereksinimlerin/engellerin engel oluşturacağı?
  • Niçin hedefe ulaşılmasını istediğinizi düşünün.

M = Ölçülebilir

Hedefinize doğru ilerlemeyi ölçmek için somut bir yöntem belirleyin. Hedefinizin ölçülebilir olup olmadığını belirlemek için “Ne kadar?” , “Kaç tane?” ve “Nasıl-tamamlandığını nasıl bileceğim?” sorularını sorun.


A = Ulaşılabilir

En önemli olan bir hedefi belirleyin, o zaman bir tutum benimseyip gerçek olmasını sağlamak için doğru plan yapın.
Unutmayın, hedeflere ulaşmak düşünülmüş bir düşünce ve plan gerektirir. Gerçekten planladığınız adımları atacağınız bir hedef seçtiğinizden emin olun!


R = Gerçekçi

Bir hedef, hem istekli ve hem de çalışabildiğiniz bir hedef olmalıdır. Hedefin gerçekçi olduğundan emin olmak tamamen size kalmış. Düşük bir hedef düşük motivasyon gücü uyguladığından, yüksek bir hedefe ulaşmak genellikle daha yüksek motivasyon gücü üretir.

Amacınızı gerçekleştirilebileceğine inanıyorsanız, muhtemelen gerçekçidir.


T = Zaman Sınırlı

Bir hedef duyunuzdan biriyle (tat, dokunma, koku, görme veya işitme) deneyimleyebildiğinizde somut bir şeydir. Amacınız somut olduğunda, bunu daha spesifik, ölçülebilir ve ulaşılabilir kılma şansına sahipsiniz.

Somut olmayan hedefler, kişilik özellikleri ve davranışları gibi dahili değişikliklerdir, diğer hedeflere ulaşmada önemlidir ancak ölçmek oldukça zordur.

Dolayısıyla, motivasyonunuzu korumak ve sonuçları görmek için somut hedeflere odaklanın! Ve tüm hedefleriniz bir zamana bağlanmalı, belirli bir zaman sınırı içinde gerçekleştirilmelidir.


Şimdi, sonuçları ve davranışınızı nasıl değiştireceğinize ilişkin akıllı bir hedef belirleyin.

Unutmayın!

Hedef belirlemek bir uzmanlık işidir. 5 temel aşamayı tamamlamadan S.M.A.R.T bir hedef oluşturmuş sayılmazsınız.

administrator
Ümit ÜNKER Kıdemli Eğitmen ve Yazar Education 2.0 Uluslararası ''Eğitimde Üstün Liderlik Onur Ödülü'' Uluslararası Kalite Ödülleri ''Yılın En İyi Eğitim Lideri'' Ödülü İş Dünyası ve Girişimcilik alanında ''Yılın En İyi Eğitmeni'' Ödülü Milliyet Köşe Yazarı Harvard Business Review Blog Yazarı Akademi Derneği Onursal Üyesi National Association of Sales Professionals (NASP) Yazarı TEDi Eğitim Kurucu | Genel Müdür