Online Satış’ın Avantajları

Online satış, kısaca e-ticaret, 1995 yılından tüm dünya’da internetin çok hızlı yayılması ve internet kullanıcılarının artması ile ortaya çıkmış, ticaretin elektronik ortamda, sanal’dan gerçeğe doğru yapılması ile başlamıştır.

Online satış; mal ve/veya hizmetlerin satış, pazarlama, üretim, sigorta, dağıtım ve ödeme işlemlerinin internet üzerinden yapılmasıdır.

Elektronik ticaret, ticari işlemlerden biri veya tamamının elektronik ortamda gerçekleştirilmesi yoluyla;
  • Reklam ve pazar araştırması,
  • Sipariş ve ödeme,
  • Teslimat

Olmak üzere üç aşamadan oluşur.

Online satışın şirketlere kazandırdığı en önemli faydalardan biri de zaman ve mekandan bağımsız satış faaliyetlerini yürütebilmeleri ve pazarlama aktivitelerini sınırsız sayıda ki hedef kitlelerine promote edebilmeleridir.

Online satış, tüm satış süreçlerin de ürün seçeneklerinin artmasını, ürünlerin kalitesinin yükselmesini ve daha hızlı bir şekilde ödenerek teslim alınmasını sağlamaktadır. Böylelikle dünya pazarı üzerinde, daha fazla satış yapabilme imkanı sağlamaktadır.

Online Satış özellikle, üreticiler ve tüketiciler noktasında son derece karlı bir yapıdır.

Online Satışı bu kadar popüler kılan ise;

  • Sınırsız pazarlama imkanı ve anlık pazar araştırması yapabilme olanağı sağlaması,
  • Şirket ile hedef kitle arasında doğrudan ilişki sağlaması,
  • Hızlı ve düşük maliyetli olması.
  • Fiziksel olarak depo, mağaza gibi yerlere ihtiyaç duyulmaması,
  • Dağıtımda kolaylık ve ucuzluk sağlaması,
  • Tüketici ile daha rahat etkileşim,
  • Anında geri dönüş,
  • Küresel pazarla tanışma, üretim, tanıtım ve satış süreçleri oluşturma,
  • Kesintisiz 7/24 hizmet ve satış faaliyetlerinin kolay yürütülmesi,
  • Satışın sürekliliği.

Normal koşullarda bir markanın tutunma ve bilinirliliğinin artması, güvenilirlik noktasında piyasa da adının geçmesi ortalama 10 yıl gibi bir süreci kapsarken, elektronik ticaret sayesinde bu süre 2 yıla kadar inmiş durumdadır. Günümüzde “Dünyanın en büyük 500″ şirketi listesinde yakın zamanda kurulmuş, hatta birkaç yıl önce kurulmuş e-şirket’ler yer almaktadır.

Online Satış her geçen gün katlanarak büyümekte, sanal’dan gerçeğe Ticaret hacmi ciddi boyutlarda genişlemekte ve internet kullanıcılarının çoğalması bu pazarın daha da artmasını sağlamaktadır. Küreselleşen dünyamızda pazar hiç bu kadar yakın olmamıştı. İnternet’in gücünün farkına varan tüm şirketler e-ticaret modelini uygulamaktadır.

Birçok marka, ürünlerinin satışını mağazaları yerine e-ticaret alanında satmayı hedeflemektedir. Buna dünya devi pizza markaları, bankaların Şube’lere gidilmesi yerine İnternet Bankacılığının tercih edilmesine yönelik pazarlama stratejileri, ürün modellerini tanıtmak ve ön sipariş toplamak için yapılan internet üzerinde tanıtma faaliyetleri, her türlü ürünün yer aldığı ve anında alışveriş yapılmasını sağlayan e-platorm’lar da dahil.

Online Satışın uluslararası alanda kabul görmüş iki türü vardır:

  • İşletmeler arası, işletme’den işletmeye (B2B) – Business to Business
  • İşletmeden tüketiciye (B2C) – Business to Customer
  • B2B işletmeler arası e-ticaret süreçleridir. Genelde tedarikçi ile bayiler arası iş süreçlerini birbirine bağlayan e-ticaret türüdür. Siparişlerin internet üzerinden yapılması, süreçlerin internet üzerinden yürütülmesi tedarikçiden bayi’e, bayi’den tedarikçiye doğru yapılan elektronik iş süreçlerinin tümüdür.

B2C ise gün geçtikçe artan bir e-ticaret modelidir. Tüketicilerin hemen her ihtiyaçlarının karşılanabildiği e-ticaret siteleri her geçen gün B2C alanında faaliyet göstermektedir. Şirketlerin tüm dünyada bir anda ulaşamadığı tüketiciye ulaşmasını sağlayan en etkili modeldir.

Bu nedenle Satış alanında en etkili model internet üzerinden satış yani online satış modelidir ve Satışın e- hali yeni nesil stratejileri de beraberinde getirmiştir.

Online satış tek tıkla gerçekleşmektedir. İnsanlar her zaman en kolay ulaşabildikleri şeyleri satın almak isterler. TEK TIK! kelimesinin sihri de buradan gelmektedir. ”Her şey tek tıkla elinizin altında” mesajı satın alma açısından güçlü bir mesajdır.

Satmak hiç bu kadar kolay olmamıştı…

administrator
Ümit ÜNKER Kıdemli Eğitmen ve Yazar Education 2.0 Uluslararası ''Eğitimde Üstün Liderlik Onur Ödülü'' Uluslararası Kalite Ödülleri ''Yılın En İyi Eğitim Lideri'' Ödülü İş Dünyası ve Girişimcilik alanında ''Yılın En İyi Eğitmeni'' Ödülü Milliyet Köşe Yazarı Harvard Business Review Blog Yazarı Akademi Derneği Onursal Üyesi National Association of Sales Professionals (NASP) Yazarı TEDi Eğitim Kurucu | Genel Müdür