ÖNCE RENGİNİ SEÇ, SONRA SAT…

 

Profesyonel İş Yaşantısında En Çok Hangi Renkler Tercih Edilir ? Özellikleri Nelerdir ?

Satış süreci önce bilinçaltında başlar. Yani ilk olarak algıda başlar. Ürünü nasıl algıladığınız sizin satın alma sürecinizi etkiler. Bu nedenle, tüketicinin dikkatini çekmek, aklında kalmak ve belirli ürün ve markalara karşı istenilen tutum ve davranışları yaratmak; pazarlama ve reklam stratejilerinin temel hedefleridir. Ambalajda, tanıtım standında ve reklamlarda kullanılan renkler, bu hedefler doğrultusunda en önemli ve en etkili araçlardandır. (Eiseman, 1998).

Renkler; belli bir algı ve duygu yaratmak için kullanılır. Bir anlam ve bir çağrışımı sembolize etmek için, dikkat çekmek, akılda kalmak, etkilemek ve yön vermek için, farklılaşmak, farkedilmek ya da farkedilmemek için, tutum ve davranışları yönlendirmek için, rahatlamak, rahatlatmak ya da heyecanlandırmak için kullanılabilir. Bu nedenle doğru renk seçimi hayati önem taşır, yanlış renk seçimi ise satış sürecinizde önünüzde ki en büyük engel olacaktır. Sadece ürün anlamında değerlendirmeyelim. Giyim noktasında da doğru renkleri tercih etmek mühimdir. Bir satıcı için İmaj son derece önemlidir bu yüzden ve satıcı önce kendini satar.

Unutmayın! İlk intiba son derece önemlidir ve yalnızca 15 saniye’de ilk gördüğünüz kişi hakkında genel bir kanınız/kararınız olur. Bir ürün ve/veya Marka içinde aynı şey geçerli. Simsiyah renkleri kullanmış bir restaurant’ı gördünüz mü hiç ?

Aşağıda renkler ve özelliklerini bulabilirsiniz ve hangi alanda hangi renk kullanılmalı yada hangi kombinasyonların kullanılması doğru olur inceleyerek karar verebilirsiniz.

Mavi: Mavi, gözün retina tabakasının hemen önünde oluşur, bu nedenle baktığınızda sizden uzaklaşıyormuş, derinleşiyormuş gibi hissedersiniz. Mavi güveni temsil eder, bilinç altında sağlam ve kendinden emin duygu yaratır. Aynı zamanda huzurlu ve sakin bir renk olan mavi, konsantrasyon ve rahatlama gerektiren ortamlarda tercih edilir.

Kırmızı: Gözün retina tabakasının hemen arkasında oluşur; bu nedenle rengi algılarken, sanki üstünüze doğru geldiğini hissedersiniz. Kırmızı Satışın rengidir. Heyecan ve yüksek enerjiyi çağrıştıran ve en fazla kullanılan renktir. Kırmızı; Bilinç altını en fazla uyaran, seksi, dinamik, tutkulu ve dikkat çekici bir renktir. Genellikle giyimde tercih edilen kırmızı, atletik, güçlü, tutkulu, heyecanlı, sıcak, şehvetli, hareketli ve dışa dönük bir yapıyı temsil eder. Özellikle dikkat çekmesi istenilen satış noktalarında ve iştah uyandırdığı için gıda sektöründe çok sık kullanılır.

Yeşil: Yeşil renk tazeliği ve şifayı çağrıştırır. Doğanın, doğallığın, sağlığın ve dengenin sembolüdür. Sakinleştirir, güven verir. Yaratıcı düşünmeyi kolaylaştırdığı ve hızlandırdığı araştırmalarca desteklenmiştir. Koyu yeşil, para ve prestij rengidir. Prestij ve güvenliğin önemli olduğu sektörlerde yeşil rengin kullanımı uygundur.

Turuncu: Enerji, canlılık, sağlık ve memnuniyet hissettirir. Sıcak, doğal, samimi, neşeli yapılar turuncuyu tercih eder. Turuncu kırmızı ve sarının birleşmesinden oluşur. Bu nedenle de her iki rengin güçlü yanlarını taşır. Turuncu, parlak, canlı, cana yakın, dışa dönük, mutlu ve çocuksu algı yaratır. Hedef kitlesi çocuklar ve gençlerin olduğu iş kollarında tercih edilmelidir. Canlı turuncu renkler dikkat çekici özelliklerinden dolayı satış noktalarında ve iştah açıcı olduğu için fast-food mekanlarında kullanılır.

Sarı: Sarı, güneşin ve sıcaklığın olduğu kadar altının, zenginliğin ve lüksün de sembolüdür. Dikkat ve uyarının rengidir. Dolayısı ile bilinç altında neşeli ve enerjik bir izlenimi yaratır. Bu nedenle satış noktalarında kullanımı uygundur. Ayrıca sarı dikkat çekmek için ya da uyarı amaçlı da kullanılan bir renktir. Mesela, otopark duvarlarında genellikle sarı siyah kombinasyonu uyarıcı olarak kullanılır.

Beyaz: Temizlik, parlaklık, sadelik ve masumiyet duyguları uyandırır. Çocuk ve sağlık ürünlerinde kullanılır. Gözün en parlak algıladığı renk beyazdır. Bu nedenle beyaz renk, işaretlerde, paketlerde ve satış noktalarında zıtlık oluşturarak dikkati çekmek kullanılır.

Koyu mavi: En ciddi renktir. Koyu mavi, polis ve pilot üniformalarında güvenilir, sağlam, emin izlenimini verir ayrıca banka ve finans sektörlerinin de tercihidir.

Mavi-yeşil: Mavi yeşil renklerinin bir arada kullanımı bilinç altında hijyeni, sağlıklı olan şeyi canlandırır. Bu nedenle hijyen ürünleri için tercih edilmesi idealdir.

Kahverengi: Kahverengi, tutarlılık, süreklilik ve zenginliği çağrıştıran bir renktir. Toprak rengi de denilen kahverengi kişide güvenlik duygusunu pekiştirir. Toprak renkleri, genelde olumlu etki yaratırlar. Ev ve yemek sektörü için önemli bir renk olan kahverengi sağlıklı, doğal ve organik ürünleri çağrıştırır. Bu alanlarda hizmet veren sektörlerce rahatlıkla tercih edilebilir.

Siyah: Siyah çok güçlü bir renktir. Karanlık ve geceyi çağrıştırdığı için esrarengiz, güçlü, klasik ve şık bir renk olarak algılanır. Siyah, fiyatı yüksek ürünlerin rengidir. Ağır bir renk olduğu için düşme ya da batma izlenimi doğurabilir. Bu sebeple uçaklarda ve gemilerde kullanılmaz. Ancak, stratejik olarak bazı markalar ürünleri için bilinçli şekilde siyah rengi kullanabilirler buda ürününün elite bir ürün olduğu, ucuz bir ürün olmadığı ancak bu ürüne sahip olmanın uzun vadede kar sağlayacağı algısını yaratmak isteyebilirler.

Mor: Zeka, bilinç ve iç görü düzeyi ile paralellik taşır. Kraliyet rengi olduğu için şıklığı ve zenginliği hatırlatır. Aynı zamanda esrarengiz, ruhani ve duygusal bir renktir. Duygulara hitap edici ürünlerde bu renk tercih edilir.

Yazarla Şimdi İletişime Geç

administrator
Ümit ÜNKER Kıdemli Eğitmen ve Yazar Education 2.0 Uluslararası ''Eğitimde Üstün Liderlik Onur Ödülü'' Uluslararası Kalite Ödülleri ''Yılın En İyi Eğitim Lideri'' Ödülü İş Dünyası ve Girişimcilik alanında ''Yılın En İyi Eğitmeni'' Ödülü Milliyet Köşe Yazarı Harvard Business Review Blog Yazarı Akademi Derneği Onursal Üyesi National Association of Sales Professionals (NASP) Yazarı TEDi Eğitim Kurucu | Genel Müdür