Neden Sat(a)mıyoruz ?

 

NEDEN SATAMIYORUZ?

İnsanlar var oldukları dönemden bu yana, kendisinde olan şeylerin takas yolu ile bir başkasına geçmesini ve bunun karşılığında da yerine ihtiyaç duyduğu şeyleri alma konusunda sürekli değişik fikirler üretmiştir.

Satın alma ve Satma süreci, günümüzde modern ismi ile Alış-veriş sürecidir. Alış yapan karşılığında ederi kadar bedeli olan miktarı öder ve ihtiyacını karşılar. ”Ederi kadar bedeli” günümüzde birçok şeyin ederi kadar ücretlendirildiğini düşünmek çok doğru değil maalesef.

Günümüzde Arz – Talep dengesini incelediğimizde çok fazla Arz olduğunu ancak yerine yeteri kadar Talep olmadığını görüyoruz.

Bunun nedeni ulaşılabilirlik. insanlar artık Bilgi’ye de, ürüne de, hizmet’e de çok kolay ulaşabiliyor ve bu ulaşılabilirlik insanlara çok fazla seçenek sunuyor, seçme şansı ilk olarak kendini fiyatta, daha sonrasında da sunum ve kalitede gösteriyor. Çünkü, insanlar alacakları ürün ve/veya hizmet için kolay bir şekilde birden fazla fiyat teklifine ulaşabiliyor, ürünlerin kalitesini daha önce deneyimlemiş kişilerin tecrübeleri üzerinden öğrenebiliyorlar.

Satmak isteyen, FARK yaratmak için FARKlı şeyler yapmadığı sürece, her geçen gün gerilemeye başlıyor. Nedir FARK yaratmak ? %100 Müşteri memnuniyeti artık bir FARK yaratma ölçüsü değil, olması gereken bir ölçü olarak kabul görüyor. Ürün ve/veya hizmetinizi nasıl sunduğunuz ve ne şartlarda sunduğunuz artık önemli.

Ardından her ne olursa olsun Satış Sonrası hizmetiniz ve sağladığınız destekler son derece önemli. Bu alanlarda yaratacağınız FARK‘lılıklar size satış olarak geri dönüyor. Tüketici ihtiyaçlarını iyi analiz etmediğiniz, araştırma yapmadığınız, anket verileri toplamadığınız sürece masa başında FİKİR buldum demekle FARK yaratılmıyor artık maalesef.

Bu nedenle elinizin altında bulunan internet sizin için eşsiz bir kaynak. Yakın gelecekte internette var olmayan yok sayılacak, evet bu doğru. Düşünsenize ne kadar kaliteli olursa olsun web adresi olmayan ve/veya web’de bulunamayan bir firma nasıl bir etki yaratıyor sizde ? Bulunabilirlik, bilinebilirlik ve ulaşılabilirlik artık son derece önemli.

  • Neden Sat(a)mıyoruz çünkü, yeteri kadar Satış süreçlerini önemsemiyoruz/bilmiyoruz.
  • Neden Sat(a)mıyoruz çünkü, yeteri kadar internet dünyasında var olmuyoruz.
  • Neden Sat(a)mıyoruz çünkü, iyi araştırma yapmıyoruz ve analizlerle Tüketici ihtiyaçlarını belirlemiyoruz.
  • Neden Sat(a)mıyoruz çünkü, gülen yüzümüz yok, web sitemiz olsa bile koyu renkli renklerin etkisini kullanmıyoruz/gülmüyoruz.
  • Neden Sat(a)mıyoruz çünkü, sıradanız, etkileyici FARK‘larımız yok.

Tüm bunları gerçekleştirdiğimizde ise, Sat(a)mamak söz konusu dahi olmaz, insanlar her zaman FARK‘lı şeyleri denemek isterler. İyi sonuçlanan her deneyim ise sürekli satışı doğuracaktır. Yapılması gereken aslında o kadarda zor değil…

Fark Yaratmak İstiyorsan, Kalk Yarat!

administrator
Ümit ÜNKER Kıdemli Eğitmen ve Yazar Education 2.0 Uluslararası ''Eğitimde Üstün Liderlik Onur Ödülü'' Uluslararası Kalite Ödülleri ''Yılın En İyi Eğitim Lideri'' Ödülü İş Dünyası ve Girişimcilik alanında ''Yılın En İyi Eğitmeni'' Ödülü Milliyet Köşe Yazarı Harvard Business Review Blog Yazarı Akademi Derneği Onursal Üyesi National Association of Sales Professionals (NASP) Yazarı TEDi Eğitim Kurucu | Genel Müdür