İletişimde insanlar birbirleri ile etkileşim kurarlar ve bu etkileşim sonucunda olumlu veya olumsuz alış-veriş doğar. Bir iş görüşmesinde, bir arkadaşla sohbette, yeni tanıştığımız biri ile ilk iletişimimizde karşılıklı kodlar göndeririz birbirimize. Bu kodları doğru gönderdiğimizde karşı tarafta olmamızı istediğimiz kişi imajını çizebiliriz, ancak yanlış kodlamalar yaparsak tam tersine karşımızdaki kişide kötü bir izlenim bırakırız ki bu istenilen bir durum değildir.
İnsanlarla iletişim kurarken;
– Rahat olmalı ve beden dilimizi iletişime açık halde tutmalıyız.
– Özgüvenimiz yüksek şekilde omuzlarımız dik oturmalı ve konuşmalıyız.
– Ses tonumuz bağırırcasına yüksek perdeden olmamalı ama susarmışcasına da kısık olmamalı. Güçlü karşıdaki kişide etki yaratabilecek seviyede tutulmalı.
– Diksiyonda ve artikülasyonda doğru telaffuz ve doğru vurgulamaları yapmalıyız.
– Konuştuklarımızı düşünmeli ancak bu düşünme süresini karşı tarafa belli etmeden akıcı konuşmalıyız.
– Sözlerimizi somut örneklerle desteklemeli, vurgu yapmak istediğimiz konu üzerinde kısa ama tekrarlı şekilde durmalıyız.
– Karşımızdaki kişiyi dinlemeli ve gözlerine bakmalıyız, siz konuşurken o dinlemiyor dahi gözükse sizi kesinlikle dinlediğinden emin olabilirsiniz.
– Gülmek en etkili faktördür bu nedenle güler yüzlü ve pozitif enerjili olmalıyız.
– Motivasyonumuz, enerjimiz karşı tarafa geçmeli ve çoşkulu sunumumuz karşı tarafta etki yaratmalı.
Yukarıda belli başlı ancak önemli detayları gördüğünüz gibi maddeler halinde sıraladım. Bunlar karşı tarafın bilinçaltında kendine güvenen, pozitif, kendi alanında başarılı, donanımlı ve güler yüzlü biri olduğunuzu kodlayacaktır. Bu tarz önemli ayrıntılar sizin karşı tarafta unutulmayan simalar arasında yer almanızı sağlayacaktır. Ellerinizi bağlamamalı, konuşurken veya dinlerken ayaklarınızı sallamamalı, omuzları düşük ve suratı asık durmamalısınız bu şekilde olursanızda karşı tarafa çok sıkıldığınızı, mutsuz olduğunuzu, konudan bir haber olduğunuzu kodlarsınız. Sonrasında kesinlikle unutulan insanlar arasında olacağınıza emin olabilirsiniz.
Başarılı şekilde kendinizi kodlama ve tanıtma süreçlerinde iletişimi çok etkili kullanmalısınız. Karşı tarafla selamlaşırken elini sıkı sıkıya kavramalı, sert olmayacak şekilde güçlüce tutmalısınız burada da güvenilir insan kodlaması yaparsınız.
Tüm bunlarla birlikte, hakkında hiçbir fikriniz olmayan konularda konuşmamanızı şayet bir doğaçlama ustası değilseniz ve yanlış kodlar gönderirseniz karşı tarafta ukala ve bilgisiz olarak hatırlanacağınızı belirtmemde fayda var.
Başarılı iletişimin sırrı KENDİNİ TANIMAK‘dan geçer. Kendini tanıyan kişi, karşı tarafa doğru kodlamalar gönderirse o masadan her zaman 1 – 0 galip kalkar.
Başarı kişisel sunum kendinizi nasıl tanıttığınız (kodladığınız) ile doğru orantılıdır.