2. kitabım “DÖNME DOLAP” çok yakında süprizlerle tüm kitapçılarda…
Tiyatro severler ve profesyoneller için kaleme aldığım bu Vodvil Komedi tarzındaki Oyunumda Sahne Dekor tasarımını da hediye ediyorum.
Bu oyun profesyonel Dekor tasarımı hediye edilen ilk Tiyatro eseri olmak ve aynı zamanda Vodvil Komedi türünde adaptasyon olmadan tamamen Türk karakterler ve Türkiye`de yaşadığımız olaylardan yola çıkarak bizden bir şeyleri anlatan tek Türk Vodvil Komedi tarzındaki oyun olmakla özel bir yere sahiptir.
Kitap Hakkında ustaların yazdıkları;
‘Yaşamak dönme dolap gibidir
Onun da iniş ve çıkışları var.
Talihlidir hep çıkanlar arkadaş
Gerçek dost inenlerin yanında var.’
Modern Folk üçlüsünün 1981 Erovizyon şarkısıydı. Şarkı yarışmada hiç başarılı olmadı ama herkesin aklında kalan unutulmaz şarkılardan biri oldu çünkü gerçekten de yaşamak dönme dolap gibiydi ve gerçek dostlar kendini hep biz inerken gösteriyordu. Dönme Dolap oyunu işte tam da bunun üstüne kurulmuş nefis bir oyun.
Çıkarken küçücük gördüğümüz insanları inerken gerçek boyutlarıyla görüyoruz ve o zaman yanımızda sadece gerçek dostlarımız oluyor.
‘Hayatta en büyük kazanım dostlardır. En büyük zenginlik ailedir’ diyen Dönme Dolap tiyatroya gönül vermiş kişiler için bir başucu kitabı olmasının yanında mizah severler için de bambaşka bir lezzet. Oyunu amatör oyuncuların ücretsiz sahneye koyabilmesi ise bulunmaz bir nimet…
Oyuncu olarak tanıdığım Ümit Ünker sonrasında dostum oldu, şimdi karşıma senarist olarak çıktı, yönetmenliği, yapımcılığı da var. Dönme Dolap oyununun kitap olarak basılması okuyucuya bir çok fırsat sunuyor. Dönme Dolap’la hem güzel bir kitap okumanın keyfini yaşayın, hem elinizde bir tiyatro oyunun senaryosu olsun hem de Ümit Ünker’le tanışın, belki siz de dost olursunuz…
Güray ÖLGÜ
Senarist
İnsanlar, kendi bilinmezliklerinden yola çıkarak sanat yapma yoluna gitmişlerdir. Bu yolla kendilerini mutlu etmeye, oyalamaya, sorulara cevap aramaya çalışmışlardır. İnsanın doğasında olan bu durum, dünyada var olduğu ilk günden itibaren devam eder, etmeye de devam edecektir. Bu arayışlarla doğan tiyatro da insanoğlu için biricik sanat haline gelmiştir. İnsanlar yaşamlarını, gerçek hayata benzer şekilde anlatabilme olanağı sunabilmesi açısından sahne sanatları içinde tiyatroyu ayrı bir yere koymuştur. Dünyanın en eski en köklü sanatının günden güne gelişimi de bu yüzdendir. Ülkemizde de tiyatro okullarının artması, önemli tiyatro insanlarının yetişmesi bunun yansımalarıdır. Fakat üzülerek söylemeliyim ki seyirci açısından durum böyle değil. Birçok tiyatro topluluğunun sahnelediği oyunlara seyirci bulamaması bunun göstergelerindendir. Televizyonun ve onunla beraber gelen popüler kültür anlayışın yaygınlaşması bu durumun nedenleri arasında gösterilebilinir. Devlet eliyle ve özel gayretlerle bu durumunun aşılması için uğraş verilmelidir. Çünkü uygar olmanın önemli göstergelerinin başında sanat gelmektedir.
Ben, yeni bir oyun yazıldığında tiyatroya bir soluk daha kazandırıldığını düşünerek heyecan duyuyorum. Türkiye’de her türde oyun yazan tiyatro insanlarının olması son derece mutluluk verici bir gelişme. Bu oyunu da bu hislerle karşıladım. Komedi dalında kaleme alınmış bu eserin tiyatro topluluklarınca sahnelenmesi, hayata, insanlara, anlamı her ne olursa olsun bir şey katması sanatın en önemli yanlarından bir yönünü yerine getirmesi toplumuz için çok önemlidir. Tiyatro yaygınlaştıkça hoşgörü, nezaket, diyalog, saygı, emek gibi insanın mutlu yaşaması için en gerekli kazanımlarının toplumda yerleşmesi ve yaygınlaşması sağlanmış olacaktır.
Komedi, ülkemizde seyirci açısından fazla tercih edilen bir tiyatro türüdür. Umuyorum ki bu oyun sahnelendiğinde seyircinin yoğun ilgisi alkışlarla salonun çınlaması şeklinde bu durum kendisini gösterir. Bu türün çekiciliği sayesinde farklı tür ve üsluplarla sahnelen oyunlarımız da dolar taşar.
Bu oyunun yazarı olan genç arkadaşımıza başarılar dilerken üstüne katarak eserler beklediğimi belirtmek isterim.
Tiyatro dolu, sanatla bezenmiş hayatların yaygınlaşması dileğimle Dönme Dolap oyununu tiyatro dünyasına armağan eden Ümit Ünker’e teşekkürlerimi sunuyorum.
Erdal YILDIRIM
Tiyatro Öğretim Görevlisi